Bubbelbeslommeringen

Nieuws #79

Hoi << Test First Name >>,

Het is een modewoord. Het heeft zowel positieve als minder gelukkig connotaties. Het bezit een hoge actualiteitswaarde. En waar de een erbij zweert, heeft de ander er vooral last van: bubbels.

En dan bedoel ik uiteraard niet het soort waarvoor je glazen in de kast hebt staan die je maar één keer per jaar gebruikt. Nee, ik bedoel de, al dan niet zelfverkozen of opgelegde, mini-isolementjes waarin we in deze tijd allemaal van tijd tot tijd verkeren.

Ik heb er meer dan één op het moment. Ik heb een familiaire bubbel waarin ik alleen nog mijn ouders zie, terwijl ik de rest van mijn verwanten alleen op afstand spreek. En ik heb een werkbubbel. Werkzaamheden doe ik thuis achter mijn laptops. Overleg vindt plaats via videocalls maar veel vaker nog via chats.

Op sommige vlakken zijn mijn bubbels handig. Ik werk veel efficiënter dan ooit. En ik verkeer vrijwel constant in een heerlijk prikkelvrij universumpje waarin ik alleen toelaat waaraan ík behoefte heb.

Maar sinds deze week komen er barstjes in de bubbels. Kleine irritaties die je normaalgesproken makkelijk deelt kan ik niet kwijt. Dat was al een tijdje zo maar ik had niet in de gaten dat dat een stapeling veroorzaakt die nu zijn fysieke grens bereikt.

De grote ellende van bubbels is dat je er van alles in toe kunt laten. Maar als je er te lang in verkeert, gaat er vrijwel niets meer uit. De directe consequentie van weinig en onecht contact met anderen.

Ik preek hier ongetwijfeld voor eigen parochie als ik zeg dat wij sociale dieren zijn en dat we verbinding met anderen nodig hebben zoals we ook water en voedsel nodig hebben. Maar nooit eerder ervoer ik dat zo intensief als deze week.

Eigenlijk wilde ik gewoon mijn kleine alledaagse frustratietjes even kwijt. En daar zijn jullie nu ongewild getuige van. Waarvoor excuses! De volgende keer dat we elkaar weer in levende lijve treffen, drinken we er een glas op en doe ik weer gewoon gezellig 😉

René | Mede-oprichter School voor Eenzijn

Uitgelicht

Wordt de School een Hogeschool?

We zijn altijd op zoek naar groepen mensen die open staan voor onze filosofie en plekken waar we daarover kunnen spreken.

De laatste tijd blijken studenten steeds vaker de weg naar ons gedachtengoed te vinden. En dat is natuurlijk niet gek; je zult maar noodgedwongen hele dagen op je studentenkamer zitten, niet meer met elkaar een biertje kunnen drinken in de centrale keuken of in de kroeg. Dan wordt je vanzelf geconfronteerd met jezelf en met de vraag over wie je nu werkelijk bent als alles om je heen lijkt weggevallen.

Gelukkig weten diverse onderwijsinstituten daar goed op in te spelen. Zo laat Hogeschool InHolland haar studenten dangs mocht doelbewust met de thematiek rondom eenzaamheid aan de slag gaan. Onlangs mocht de School voor Eenzijn al twee groepen eerstejaars studenten van de opleiding International Creative Business helpen om dit onderwerp te verkennen.

Vanaf deze week gaan we met een groep tweedejaars studenten van diezelfde opleiding heel praktisch aan de slag om concepten te ontwikkelen gericht op de aanpak van eenzaamheid. En het blijkt besmettelijk: een studievereniging uit Maastricht kreeg lucht van ons bestaan en vroeg ons een online Masterclass Existentiële te verzorgen. Een verslag daarvan vind je volgende week in deze nieuwsbrief.

Wil jij nu ook met een groep medestudenten of collega’s samen met ons het gesprek aan over wat eenzaamheid nu precies is en waar de weg naar buiten ligt? Neem dan contact met ons op voor een Masterclass, een boeiende lezing of een inspirerende workshop. En lees meteen over de opdrachten die we al voor anderen uitvoerden.

Nodig de School uit voor een écht gesprek

Leerweg Unlock, Open up! start op 5 februari

Ja, gelukkig is het weer zover! Op 5 februari starten we weer een leerweg met een leuke, nieuwe groep mensen. Volledig digitaal deze keer!

Of je ons nu al een tijdje volgt, of deze nieuwsbrief pas net ontvangt, meedoen aan onze leerweg is de manier om actief te worden binnen de School voor Eenzijn en in jezelf te investeren.

Tijdens onze digitale leerweg gaan we in vijf bijeenkomsten aan de slag met de thematiek van de School. Dit betekent dat je zowel individueel als in groepsverband gaat verkennen waar we existentieel met elkaar verbonden zijn. Hier inzicht in krijgen levert vele voordelen op: zoals meer vrijheid, ontspanning, een gevoel van verbondenheid met jezelf en anderen en het geeft je ruimte om weer met een heldere blik naar jezelf en je eigen leven te kijken. Daarnaast gaan we dit inzicht ook verdiepen door te oefenen en te ervaren.

Geef via een reactie op deze mail aan dat je mee wil doen of geef je direct op via de link hieronder.

In de eerste week van februari starten we met een eerste kennismaking en maken we gezamenlijk een planning voor de bijeenkomsten. Er is nog plek voor een enkeling. Maar niet getreurd als we vol zitten; in maart starten we er weer één!

Ik doe mee aan Unlock, open up!

VPRO Tegenlicht: Alleen verbonden

Vorige week verbaasde ik me er op deze plek over dat maar zo weinig mensen dezelfde taal spreken als wij bij de School doen. Gelukkig bleek filosofe Marian Slob het inhoudelijk geheel met ons eens in haar artikel op Brainwash.

En tot onze grote vreugde voegde zich daar deze week een andere grote naam bij. In de VPRO Tegenlicht-documentaire ‘Alleen verbonden’ betoogt Vlaamse psychiater en filosoof Damiaan Denys ook over de existentiële kant van eenzaamheid.

In slechts drie kwartier schetst hij aan de hand van sprekende voorbeelden wat eenzaamheid werkelijk betekent voor degene die het ervaart.

Klik op de knop hieronder om de hele documentaire te bekijken!

VPRO Tegenlicht – Alleen verbonden

10 Day Tap Along – Sabine Wensink

Sabine Wensink van Studio Liefde is partner van de School voor Eenzijn. Eerder gaf zij in samenwerking met ons al zeer inspirerende en bijzondere Ademwerk cirkels

Nu neemt zij Hagenaars in 10 dagen gratis mee op reis naar hun diepste verlangens en pijn. Wil je mee doen? Stuur dan een mail aan info@studioliefde.nl, dan krijg je de kortingscode!

Woon je niet in Den Haag en wil je wel meedoen? Dan kun je de 10-Day Tap Along deel 1 en 2 gewoon aanschaffen via de website van Studio Liefde. Los van elkaar, samen of inclusief een privé EFT-sessie van Sabine (in Studio Liefde of online!).

Wil jij je immuunsysteem versterken en zaken die in het hier en nu nog steeds jouw aandacht vragen laten gaan? Doe dan mee met deze 10 of 20 dagen Emotional Freedom Technique (wetenschappelijk bewezen!)!

Naar Studio Liefde

Schoolplein

Oproep: Welk verhaal zou jij willen delen met ons? Stuur een link of schrijf een blog via onze site!

Externe link

Onze Blogs

Alleen leden hebben toegang tot alle blogs, artikelen en de mogelijkheid zelf bij te dragen en te reageren.