Corona als oefengrond voor Het Leven

Schoolnieuws #56

Ha Schoolbezoeker,

De vakantieperiode loopt op zijn eind. Het oude vertrouwde leven komt weer op gang. Maar wat is oud en vertrouwd in een veranderde wereld?

Velen van ons werken nog steeds (of opnieuw) thuis, het contact met onze naasten is nog steeds niet optimaal en een biertje drinken in een café is nog steeds een surrealistische ervaring.

Maar goed beschouwd is het voor ons niets nieuws. Het kennen van existentiële eenzaamheid betekent sowieso een zoektocht naar hoe je je verhoudt tot de wereld. Wat dat betreft biedt Corona ons dus eigenlijk prachtige oefengrond; de school die Het Leven heet.

Voor de School voor Eenzijn is dat een aanmoediging om onverminderd door te gaan om met elkaar de grote vragen en uitdagingen te blijven verkennen. De leerweg en de SchoolNights gaan dan ook weer van start. En René doet vast een voorzetje met het belichten van het vraagstuk rondom Identiteiten. In zijn nieuwste blog lees je er meer over.

Sander & René | Founders van de School

In dit Schoolnieuws

  • Interne verhuizing Pand Zuidwest
  • SchoolNights komen er weer aan!
  • Nieuwe blog van Co-Founder René
  • Leerweg 5 & 6 september en volgenden
  • SchoolPoll week 35
  • Schoolagenda
  • Schoolplein

Interne verhuizing Pand Zuidwest

Met ingang van 1 september gaat de School voor Eenzijn verhuizen. Maar gelukkig hoeven we niet heel ver met ons meubilair te slepen. We gaan namelijk een etage omhoog in Pand Zuidwest. We blijven dus in ons oude, vertrouwde voormalige V&D-pand aan de Leyweg zitten.

Voor de bezoeker is er wel een kleine wijziging; de ingang zit vanaf 1 september niet meer aan de voorkant van het pand maar aan de zijkant, op het plein voor de kerk. Verder blijven we uiteraard open voor iedereen die interesse heeft in de School voor Eenzijn.

Op de bonnefooi langskomen mag altijd, maar is geen garantie dat we er altijd zijn. Wil je zeker weten dat we tijd hebben om een goed gesprek met je aan te gaan? Mail of bel dan even van tevoren.

SchoolNights komen er weer aan!

Niets is leuker dan met onze community bij elkaar komen. De afgelopen periode hebben we dat noodgedwongen veel online moet doen. En dat werkte verbazingwekkend goed. Maar niets gaat boven elkaar echt in de ogen te kunnen kijken en herkenning en verdieping te kunnen zoeken in elkaars verhalen.

Afgelopen juli zijn we al weer een keer bij elkaar geweest in Pand Zuidwest. En daar bleek het animo voor regelmatige SchoolNights voor de community zeer hoog. Daar geven we graag gehoor aan!

Tijdens de vorige SchoolNight bespraken we de mogelijkheid voor onze Members om zelf invulling te geven aan een van deze verdiepingsavonden. Daar horen we graag jullie plannen en ideeën over. Tijdens de komende SchoolNight zullen wij de invulling verzorgen.

Wanneer: vrijdag 18 september, inloop vanaf 19.30 uur, start programma 20.00 uur
Waar: Pand Zuidwest (oude gebouw van V&D), Leyweg 924, Den Haag

Aanmelden voor deze SchoolNight kan binnenkort Eventbrite (hou de agenda op de website in de gaten). Weet je nu al zeker dat je erbij bent? Tof! Stuur dan even een mailtje aan info@schoolvooreenzijn.nl. Dan weten we dat je komt.

SchoolNights zijn gratis te bezoeken voor leden van de School voor Eenzijn. Wil je een keer komen kennismaken of kijken wat een SchoolNight inhoudt? Dat kan! Mail of bel ons eens of kom een keer langs in Pand Zuidwest.

De gelaagdheid van mijn Ikken

Een nieuwe blog van René over het vastlopen in identiteiten.

Hij is één van mijn literaire helden: Arnon Grunberg. Dit jaar viel hem de eer te beurt om een rede te houden tijdens Nationale Dodenherdenking op 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Het was een angstig lege kerk. Zijn woorden galmden over de hoofden van de schaarse aanwezigen. Maar het paste wel bij de gelegenheid. Waarom was dat eigenlijk niet eerder bedacht? Spreken tot de doden in een stille kerk geeft de woorden gepast gewicht.

Het gewicht was voor mij dubbel geladen. De toespraak van Grunberg ging natuurlijk primair over discriminatie en uitsluiting. Maar hoe vaker ik de tekst teruglees, hoe meer universele thema’s ik er in lees. Eén van die waarheden wil ik er hier uitlichten.

Naar de blog van René

Leerweg 5 & 6 september en volgenden

Onze leerweg is, net als de materie die we daarin behandelen, lastig in woorden uit te drukken. Vandaar ook dat we oefeningen bedenken, zoals we er afgelopen vrijdag ook een hebben gedaan, waarin bepaalde concepten invoelbaar worden.

Het is daarom echt een ervaring. In een vol weekend dompelen we onszelf onder in super boeiende lessen over menselijke emoties, gedragingen en gedachten en waar ze vandaan komen. We onderzoeken alles zowel op individueel niveau als op groepsniveau; om uit te komen op existentiële ‘waarheden’ rondom eenzaamheid en eenzijn.

In het weekend van 5 & 6 september is nog een enkele plek beschikbaar. Wil je later aansluiten dan kan dat natuurlijk ook. In principe verzorgen we elk eerste weekend van de maand een leerweg. Houd daarvoor de agenda op onze website in de gaten.

We hebben je er graag bij. En we bieden hem nu tijdelijk aan tegen hetzelfde gereduceerde tarief als Unlock, Open up! (onze gedigitaliseerde leerweg)*

Wanneer: zaterdag en zondag 5 & 6 september, beide dagen van 10 tot 17:00 uur
Waar: Pand Zuidwest (oude gebouw van V&D), Leyweg 924, Den Haag
Kosten: Nu €225,- *

Gelijk aan actietarief zoals opgesteld voor Unlock, Open up! n.a.v. ons eenjarig bestaan. Loopt tot 1 september.

SchoolPoll week 35

Daar is-tie weer: de SchoolPoll; een wekelijkse vinger aan de pol(l)s van de School Community. Soms door een daadwerkelijk poll waarin je met een klik op de knop kunt aangeven wat je vindt aan de hand van een vraag. Soms door een stelling waarop je geheel vrij kunt reageren.

Soms lukt het me niet om de rust en kalmte te vinden. Mooi verhaal, dat Awareness maar het blijft natuurlijk het lastigste te bereiken op de momenten dat je het het hardste nodig hebt. Voor mij werkt muziek dan altijd fantastisch. Er zijn van die nummers die ik luister ‘if all else fails’. Uit de verhalen die ik in de loop der tijd met jullie heb uitgewisseld, weet ik dat meer van jullie dit soort ‘fail-safes’ hebben. De stelling van vandaag is dan ook om die hier te delen. Delen mag met een link. Graag zelfs, dan kunnen we er allemaal van meegenieten!

Als alles me tegenzit, helpt dit liedje/dit filmpje me er weer doorheen …

Ook deze week nodigen we je uit om vooral in de comments te laten weten wat je hiervan vindt en wat je bezighoudt. Gebruik de comments om je antwoord te nuanceren of om antwoorden van anderen te reageren.

Reageren op de Poll

Schoolagenda

Geef je op voor een van onderstaande events, cursussen, bijeenkomsten of leerwegen en we zien je daar!

5 & 6 september 2020 – Fysieke leerweg School voor Eenzijn
19 en 26 augustus – Schilderen vanuit de bron (Vol & inschrijving gesloten)
18 september 2020 – SchoolNight (voor leden van de School voor Eenzijn)

Volledige Schoolagenda

Schoolplein

Oproep: Doe mee!

Laatste Blogs

Alleen leden hebben toegang tot alle blogs, artikelen en de mogelijkheid zelf bij te dragen en te reageren.