Find your tribe

Hoi Schoolvolger,

Meestal ervaar ik het bezigzijn met eenzaamheid als thema als een verbindende activiteit. Er samen over spreken schept en band en levert de herkenning op die mensen zo vaak missen als ze denken dat ze de enige zijn met dit gevoel.

Maar in de dingen we vanuit de School doen, zit in zichzelf ook een stukje eenzaamheid verscholen. Het kan soms voelen als een roepende in de woestijn zijn. Vooral als je gesprekspartners weer eens blijk geven van hun absolute onvermogen – of soms zelfs onwil – om te snappen waar het nu werkelijk over gaat.

Als ik dat soort momenten ervaar, gebeurt er gelukkig altijd iets dat me meteen weer op het juiste spoor zet. Afgelopen week was dat het Brainwash Festival, met als thema Collective Loneliness.

Een internationaal gezelschap aan sprekers zette gepassioneerd uiteen wat hun kijk op het onderwerp was en waar zij de lichtpuntjes zien.

Zo herontdekte ik dat filosofe Marjan Slob toch eigenlijk wel heel erg dezelfde taal spreekt als de School voor Eenzijn. En de Amerikaanse auteur Ottessa Moshfegh gaf een prachtig inkijkje in de ontwikkeling van haar steevast eenzame personages.

Ik kon me heerlijk een paar uur onderdompelen in het gedachtegoed van gelijkgestemden. Precies wat ik nodig had! Achter elk gemis schuilt een behoefte en elke behoefte heeft ergens zijn vervulling al klaarliggen. Je hoeft er alleen je ogen maar voor open te houden.

René | Mede-oprichter School voor Eenzijn

Uitgelicht

Hoogtepunten van Collective Loneliness

Helaas kan ik jullie niets laten zien van de optredens tijdens Brainwash Festival: Collective Loneliness afgelopen weekend. Wel kan ik de meest inspirerende werken van de sprekers met jullie delen. Hieronder een selectie.

Vlaams psychoanalyticus Paul Verhaeghe sprak o.a. over eenzaamheid in tijden van Corona. Zijn werk, waaronder zijn nieuwste boek ‘Houd afstand, raak me aan’ vind je hier.

Filosofe Marjan Slob gaf een gesproken column op het festival. Daarin verwees ze, onder meer terug, naar het werk van socioloog Irving Goffman en prees ze Michael Jackson en David Bowie om diverse redenen. Haar boek ‘De Lege Hemel’ ademt de taal van de School voor Eenzijn en vind je hier.

Britse econome Noreena Hertz gaf een verrassend nieuwe invalshoek op het thema eenzaamheid door het te koppelen aan het neoliberalisme. In dit interview vertelt ze er meer over.

Amerikaanse auteur Ottessa Moshfegh creëert in haar boeken vrijwel altijd karakters die kampen met eenzaamheid. Via haar personages verkent ze ook haar eigen gevoelens op dit gebied. Hier vind je haar nieuwste roman ‘De dood in haar handen’.

Webinar: Terug naar Verbinding *reprise*

Het webinar van woensdag 3 maart zat binnen een mum van tijd vol. Genoeg reden dus om er nog één te plannen. En wel op woensdag 10 maart van 19.00 tot 20.00 uur. Het is en blijft een webinar voor professionals die zichzelf en het contact met anderen niet willen verliezen in een steeds verder rationaliserende wereld.

In het contact met onze cliënten, klanten, collega’s, opdrachtgevers en/of werkgevers lijkt de menselijke maat steeds verder weg te raken.

Je voelt je soms een nummertje en er lijkt een taboe te heersen op het uitspreken van gevoelens.

Dit kan ten koste gaan van een gevoel van verbondenheid.

Dit is jammer en zeker niet nodig.

Het kan stress opleveren en jezelf steeds meer in je hoofd plaatsen.

Dit terwijl je juist een gevoelsmens bent.

Wanneer je gewoon jouw gevoelige en empatische zelf kunt zijn, kun je er ook voor anderen zijn.

Dit weet je al, alleen ben je het soms even kwijt.

Hoe zou het zijn wanneer je hier veel meer bij kunt blijven?

Wanneer je gewoon de ontspannen en zelfverzekerde versie van jezelf bent?

Dat maakt jouw leven een stuk aangenamer en het stelt je in de positie om er ook optimaal voor anderen te kunnen zijn.

In dit webinar nemen Ervaringssprekers en Hoofdbrekers Sander & René je mee op reis uit het hoofd.

Daar naar waar we met elkaar verbonden zijn!

Geef je snel op! Want er is maar plek voor maximaal 8 professionals, zodat we de intimiteit van het contact kunnen waarborgen.

Wil je ons webinar bijwonen? Dat kan geheel kosteloos! Aanmelden kan via de knop hieronder.

Ik doe mee aan Terug naar Verbinding

De Grote Leerweg

Goed, je spreekt de taal van de School, je weet waar je Ego jou in de weg zit en je snapt het effect van Awareness. Dat is wat Unlock, Open up! je heeft opgeleverd. Maar hoe hou je de inzichten die je opdeed en de ervaringen die je toen had levend?

Daar biedt de Grote Leerweg uitkomst voor! We verzorgen een jaarprogramma waarin je – samen met gelijkgestemden – écht kunt werken aan het bestendigen van jouw wensen en behoeftes in het leven.

Wij zorgen voor een gestructureerde aanpak en verdiepende lessen om te zorgen dat jij de meest authentieke versie van jezelf kunt zijn én blijven.

De Grote Leerweg zal (online) van start gaan op zaterdag 3 april 2021.

Wil je meer weten of je aanmelden voor het jaarprogramma? Klik dan op de knop hieronder.

Ik doe mee aan het jaarprogramma!

Tribes – Blog van René

In zijn nieuwste blog legt René uit dat de manier van hoe je de mensen om je heen beschrijft voor een groot deel bepaalt hoe verbonden je met ze voelt.

“Ik denk in ronde beelden. Ik praat liever over mensen om me heen in plaats van geliefden te hebben die achter je staan. Er schuilt voor mij gelijkwaardigheid in. Het maakt connectie met alle inzittenden van de cirkel mogelijk en heeft daarmee iets tribaals.

Zie deze blog dan ook als een uitnodiging. Mijn tribe is nooit af of vol. Voel je je gelijkgestemd met wat ik betoog of ben je om een andere reden aangetrokken tot mijn kringetje: je bent meer dan welkom om je aan te sluiten. We zullen je de warmste plek bij het vuur geven!”

Klik op de knop onder dit bericht om de hele blog te lezen.

Tribes – Blog van René

Een tipje van een toekomstige sluier

‘Een tipje van een toekomstige sluier’. Een vage titel voor een vaag bericht… Vanaf deze week zullen we je stukje bij beetje inlichten over een fantastisch nieuw aanbod van de School voor Eenzijn!

Voor nu kunnen we niet veel meer delen dan dat een en ander gaat plaatsvinden in oktober van dit jaar. En dat het aanbod beschikbaar is voor slechts een zeer beperkt groepje mensen.

Alle reden dus om deze berichten goed in de gaten te houden en meteen te reageren als je een vermoeden hebt van wat het is én je interesse hebt om mee te doen!

Gratis Filosofisch Gesprek

Meer dan ooit hebben we behoefte aan contact. Maar dan wel écht contact graag. Een praatje over koetjes en kalfjes kunnen we met iedereen aangaan. En met de laatste roddels vullen we ook wel weer een uurtje.

Maar met wie voer jij eigenlijk wel eens een gesprek over hoe het écht met je gaat? Wanneer lukt het jou om een kwetsbaar verhaal over jezelf aan iemand kwijt te kunnen?

De School voor Eenzijn organiseert van alles. Maar laten we eens beginnen om gewoon met elkaar te praten! Voor iedereen die dat wil, bieden we een gratis Filosofisch Gesprek aan. Ons gedachtengoed leent zich daar uitstekend voor.

Je verdient het om tijd vrij te maken waarin jij jouw verhaal eens volledig kwijt kan. Dus gun het jezelf en plan je Filosofische Gesprek in via onderstaande knop.

Ik wil een Filosofisch Gesprek!

Schoolplein

Oproep: Welk verhaal zou jij willen delen met ons? Stuur een link of schrijf een blog via onze site!

Externe link

Onze Blogs

Alleen leden hebben toegang tot alle blogs, artikelen en de mogelijkheid zelf bij te dragen en te reageren.