Eenzaamheid voorbij de polarisatie

Schoolnieuws #55

 

Ha Schoolbezoeker,

Werkelijk alles kan gelinkt worden aan eenzaamheid. Sla de krant open, zet de t.v. aan, scroll door je tijdlijn op social media of sla simpelweg je eigen gedrag en dat van anderen gade.

In veel van wat we doen, accentueren we het verschil tussen onszelf en de ander; dit is precies waar gevoelens van eenzaamheid vandaan komen en het is tegelijkertijd het resultaat van die emotie. Wij zijn wij en niet zij. Ik ben ik en niet jij.

De werkelijke polarisatie in de samenleving, die de laatste tijd behoorlijk op de spits lijkt te worden gedreven, gaat dan ook voorbij discussies over etniciteit, gender, leeftijd en corona-maatregelen.

Het gaat over onszelf! Pas wanneer je weet wie je bent voorbij jouw vermeende zelf, kun je dingen langs je heen laten glijden: die ‘soms stekelige’ dingen gaan immers niet over jou. Ze gaan over jouw gedragingen, al dan niet terecht, of over jouw overtuigingen rondom identiteit. Dit is het laagje vernis dat we steeds weer over onze werkelijkheid spuiten en dat alles steeds zo definitief lijkt te maken.

Het schilderij eronder is echter een kunstwerk dat nooit af is: elke stap een penseelstreek, elke uiting een kleurentoets op ons gezamenlijke doek. Het leven als kunst beschouwen maakt het een stuk interessanter en uitdagender wat mij betreft… en minder eenzaam.

Het vraagt allereerst om het existentiële inzicht in de gemeenschappelijke deler van ons bestaan. Vervolgens om dat te respecteren door ernaar te handelen: geen woorden maar daden. En zoals een goed kunstwerk betaamt, is elk detail belangrijk en kan elke stap met liefde worden gezet. Daarmee toon je door van de ander te houden dat je van jezelf houdt en door van jezelf te houden dat je van de ander houdt.

Totdat dit in absolute zin verwezenlijkt wordt, is er eenzaamheid en dat is niet erg. Daarom zijn we hier om te leren.
Sander & René | Founders van de School

In dit Schoolnieuws

  • South West Summer Fest (verslag)
  • Leerweg 5 & 6 september
  • SchoolPoll week 34
  • Schoolagenda
  • Schoolplein

Verslag van onze masterclass tijdens het South West Summer Fest

Het was weer een genot om onze masterclass over existentiële eenzaamheid en eenzijn te geven. Zoals gewoonlijk is iedereen een aanvankelijk een beetje huiverig voor de term eenzaamheid. Resulterend in het feit dat sommige festivalbezoekers het ook niet aandurfden om deel te nemen.

De dapperen die er wel bij waren zorgden voor een aandachtig en luisterend oor, waardoor al snel een intieme en veilige setting ontstond waarin verhalen met elkaar gedeeld konden worden.

Mooi om te zien, dat nadat René en ik (zelfs bijgestaan door mijn vrouw die ook haar kant van ‘mijn’ verhaal eraan toevoegde) openhartig vertelden ook de anderen loskwamen.

Alweer een bevestiging dat eenzaamheid werkelijk in iedereen schuilgaat. Bij de een wellicht meer dan de ander, maar dat is nu juist die subjectieve beleving waar het om gaat.

Wanneer je dit voor jezelf verder wil onderzoeken, dan nodigen we je uit om deel te neme aan onze leerweg. We beloven je geen absolute vrijheid te hebben bereikt na afloop, maar zeker wel een flinke stap vooruit in de goede richting.

Leerweg 5 & 6 september

Onze leerweg is, net als de materie die we daarin behandelen, lastig in woorden uit te drukken. Vandaar ook dat we oefeningen bedenken, zoals we er afgelopen vrijdag ook een hebben gedaan, waarin bepaalde concepten invoelbaar worden.

Het is daarom echt een ervaring. In een vol weekend dompelen we onszelf onder in super boeiende lessen over menselijke emoties, gedragingen en gedachten en waar ze vandaan komen. We onderzoeken alles zowel op individueel niveau als op groepsniveau; om uit te komen op existentiële ‘waarheden’ rondom eenzaamheid en eenzijn.

We hebben je er graag bij. En we bieden hem nu tijdelijk aan tegen hetzelfde gereduceerde tarief als Unlock, Open up! (onze gedigitaliseerde leerweg)*

Wanneer: zaterdag en zondag 5 & 6 september, beide dagen van 10 tot 17:00 uur
Waar: Pand Zuidwest (oude gebouw van V&D), Leyweg 924, Den Haag
Kosten: Nu €225,- *

Opgeven tegen dit gereduceerde tarief kan door een mail te sturen aan info@schoolvooreenzijn.nl.

* Gelijk aan actietarief zoals opgesteld voor Unlock, Open up! n.a.v. ons eenjarig bestaan. Loopt tot 1 september.

Over de leerweg

 

SchoolPoll week 34

Daar is-tie weer: de SchoolPoll; een wekelijkse vinger aan de pol(l)s van de School Community. Soms door een daadwerkelijk poll waarin je met een klik op de knop kunt aangeven wat je vindt aan de hand van een vraag. Soms door een stelling waarop je geheel vrij kunt reageren.

We bestaan inmiddels al weer ruime een jaar. Door alle corona-perikelen zijn we daar wat losjes aan voorbijgegaan. Maar zo’n mijlpaal is toch altijd een mooi moment om eens terug te blikken. Vandaar de vraag van deze week:

Waarom werd jij eigenlijk ooit lid van de School?

Ook deze week nodigen we je uit om vooral in de comments te laten weten wat je hiervan vindt en wat je bezighoudt. Gebruik de comments om je antwoord te nuanceren of om antwoorden van anderen te reageren.

Reageren op de Poll

 

Schoolagenda

Geef je op voor een van onderstaande events, cursussen, bijeenkomsten of leerwegen en we zien je daar!

5 & 6 september 2020 – Fysieke leerweg School voor Eenzijn
19 en 26 augustus – Schilderen vanuit de bron (Vol & inschrijving gesloten)

Volledige Schoolagenda

 

Schoolplein

Oproep: Doe mee!

Laatste Blogs

Alleen leden hebben toegang tot alle blogs, artikelen en de mogelijkheid zelf bij te dragen en te reageren.