Masterclass Existentiële Eenzaamheid

De School voor Eenzijn is gespecialiseerd in existentiële eenzaamheid. Waar in het gesprek over eenzaamheid doorgaans de focus ligt op sociale en emotionele eenzaamheid, gaan wij naar de kern.

René en ik zijn founders van de School voor Eenzijn. Vanuit eigen ervaring met de geestesgesteldheid van eenzaamheid voelden we sterk de behoefte om deze community van verbinders op te zetten. Vooral gezien er nogal wat misvattingen bestaan over waar het gevoel van afgescheidenheid vandaan komt. Te vaak worden “eenzamen” gezien als “slachtoffers” die geholpen moeten worden. Terwijl mensen die kampen met deze gevoelens in eerste instantie juist gehoord willen worden. Het werkt dan averechts wanneer ze op de hoop van ouderen, sociaal zwakkeren en jongeren worden gegooid.

Eenzaamheid is van ons allemaal! Wij geloven dat wérkelijke verbinding een verantwoordelijkheid is van iedereen. Dit begint bij jezelf: jij bent de veroorzaker van jouw connectie met de wereld om je heen! Sociale en emotionele eenzaamheid plaatsen de oorzaak buiten de persoon, terwijl de existentiële zienswijze teruggrijpt naar de eeuwenoude vraag: Wie zijn wij?

Over onze Masterclass

René en ik hebben een masterclass ontwikkeld waarin we op een luchtige maar tegelijk uitdagende wijze het onderwerp van existentiële eenzaamheid behandelen. Doorgaans wordt deze derde categorie slechts terloops genoemd in een presentatie, terwijl wij hem juist helemaal uitspinnen. Het is een lang gekoesterde wens van ons om dit gat op te vullen tijdens congressen, evenementen en andersoortige bijeenkomsten die op wat voor manier dan ook raken aan dit onderwerp.

Deze wens kwam eind 2019 in vervulling toen wij Anja Machielse, niet de minste spreker over eenzaamheid, mochten vervangen tijdens het landelijke congres 2019 van het LPB – Landelijk platform voor wijkgericht werken – over de samenleving van de toekomst.

We hebben de masterclass twee keer achter elkaar mogen geven aan twee verschillende groepen van zo’n 25 mensen. In plaats van alleen maar te zenden met behulp van een powerpoint, zijn we meteen de interactie aangegaan. De locatie, een klaslokaal op een middelbare school, leende zich bij uitstek om oude herinneringen van een eerste schooldag op te halen. Meteen konden we het laten schuren door het ongemak van zo’n dag te bespreken en dit vervolgens langzaam te extrapoleren naar de diepere lagen van eenzaamheidsgevoelens.

Er ontstonden interessante gesprekken over de meest wezenlijke zaken van het leven, waar iedereen zich op zijn of haar manier in kon herkennen. René en ik omschreven de masterclass achteraf zelf als een zandloper. Iedereen gaat vol verwachting zitten, alles is nog mogelijk, maar al vrij snel gaat het wringen en wordt de ruimte kleiner en stiller, tot we door de nauwe doorgang zijn gegaan en het ongemak met z’n allen hebben aangekeken, waarnaar er weer ruimte ontstaat, ontlading, gelach en de meesten uiteindelijk vertrekken met een bevredigend gevoel.

 

Dit is precies waarom we dit doen! Pijn, negatieve emoties, (sociaal) ongemak, het mag er zijn. Juist door deze ervaringen aan te gaan ontstaat ruimte voor positiviteit, een lach en een gevoel van lichtheid. Eenzaamheid is dus zowel negatief als positief. De zandloper staat in dit opzicht voor onze gehele visie op het onderwerp. Je moet er gewoon doorheen, in plaats van het weg te willen duwen.

Spreekt dit verhaal jou aan en ben je nu, of wellicht in de toekomst, op zoek naar een originele, bevlogen en ervaringsgerichte invulling van jouw programma rondom eenzaamheid of verwante levensthema’s? Dan komen René en ik graag namens de School voor Eenzijn langs met onze masterclass.

Voor vragen, boekingen en meer informatie kun je contact opnemen met Sander Ritman.

Telefoon: 06-42 66 34 95, e-mail: sander@schoolvooreenzijn.nl

Meer over de School voor Eenzijn en eerder uitgevoerde opdrachten staan verder op onze website.