Solo&Happy!? | Het Grote Eenzaamheidsdebat

Op vrijdag 14 februari 2020organiseerden wij in samenwerking met de Centrale Bibliotheek Den Haag Het Grote Eenzaamheidsdebat.

“In Den Haag voelt 52 procent van de mensen zich eenzaam.” Iedereen kan zich op zijn eigen manier eenzaam voelen. Op vrijdag 14 februari 2020 gingen we in het Grote Eenzaamheidsdebat op zoek naar antwoorden op vragen als ‘Wanneer is eenzaamheid een probleem?’ En ‘Wat doen we aan het taboe rond eenzaamheid?’ Eenzaamheid kan overwaaien en je sterker maken, maar ook langdurig en levensbedreigend zijn. Is eenzaamheid het gevolg van onvermijdelijke demografische ontwikkelingen? Hoe pakt Den Haag het aan?

Onder meer hierover werden vijf gasten geïnterviewd.

En zij gingen met elkaar en met de zaal in gesprek.

Gasten

Murat Isik, schrijver van roman Wees Onzichtbaar (2017) over een Turkse jongen die opgroeit in de Bijlmer. Dit boek werd in 2018 bekroond met de Libris Literatuurprijs.

Jenny Gierveld, emeritus hoogleraar sociologie. Doet al 50 jaar onderzoek naar eenzaamheid.

Ines Gaston, klinisch psycholoog, internationaal spreker en mental mentor voor change makers.

Sander Ritman en René Waterreus, oprichters van de School voor Eenzijn. De School voor Eenzijn is een community waarbinnen leden van elkaar leren over existentiële eenzaamheid en hoe dit om te keren.

Femme ter Haar, maker van de geanimeerde documentaire Uitzicht (2019) over eenzaamheid. In haar film onderzoekt, bevraagt en verbeeldt Ter Haar het begrip eenzaamheid vanuit uiteenlopende perspectieven.

Wij organiseerden dit debat in samenwerking met de openbare bibliotheek Den Haag.

Waar en wanneer?
Vrijdag 14 februari 2020, 17.00 – 18.30 uur
Centrale bibliotheek
Spui 68, Den Haag