Welk perspectief zou jij aan de School voor Eenzijn willen toevoegen?

De School voor Eenzijn wordt dé plek waar we van elkaar kunnen leren over de kunst van het leven. Iedereen heeft wijsheid in zich; onafhankelijk van opleidingsachtergrond, maatschappelijke status en levenservaring. René en ik voelen de behoefte om onze opgedane kennis en inzichten te delen met anderen, vandaar dat wij nu samen met anderen deze beweging zijn gestart.

De kennis die wij willen delen biedt ons geen voorschriften over hoe te moeten leven, maar eerder herinneringen aan wie wij in werkelijkheid zijn. Velen van ons zijn zo verstrikt geraakt in de personages die we zijn gaan spelen, dat er soms geen uitweg mogelijk lijkt. Terwijl beseffen – of eigenlijk doorgronden – dat we een personage zijn al tot bevrijding van zorgen kan leiden.

Nee, ik zeg niet dat je je geen zorgen mag maken, ik zeg niet dat je niet ongelukkig mag zijn, ik zeg niet dat je niet mag balen, boos mag worden of mag huilen en ik zeg ook niet dat je je niet eenzaam mag voelen. Er hoeft echter niet eindeloos naar verklaringen voor deze emoties te worden gezocht. Ik ben boos omdat… Ik ben verdrietig omdat… Ik baal omdat… Jezelf willen verklaren en rechtvaardigen kan ontzettend veel energie zuigen en brengt je vaak niet verder. Je ervaart de verschillende toestanden van de geest en die ervaringen zijn er gewoon.

Zoals met alles wat je voelt en denkt, die gedachten en gevoelens komen en gaan. De beleving ervan is echter altijd particulier, jij bent het die het ervaart. Daarom heeft eenzaamheid wat ons betreft zo’n allesomvattende lading: je voelt je immers alleen staan in jouw beleving. De eenzaamheid is hiermee ‘echt ‘voor degene die hem ervaart, maar hij ís niet echt.

Achter de gedachten die met je aan de haal zijn gegaan, ligt gewoon een en dezelfde stilte. Een vredige rust die er altijd is, maar waar we in de waan van de dag steeds weer vandaan raken. De kunst ligt er dan ook in gelegen om de rust en ontspanning niet uit het oog te verliezen. Hoe je dit doet, daar zijn tal van boeken over volgeschreven, methodes voor bedacht en technieken voor ontwikkeld. René en ik bieden een kleine greep uit zowel oosterse als westerse kennis en technieken. En wij zijn heel benieuwd welke jij daaraan wil toevoegen.

Zo dragen we samen bij aan het oplossen van ‘je afgescheiden voelen’, oftewel eenzaamheid. Niet om mensen daarmee een probleem aan te praten, maar om te laten zien dat er altijd een ander perspectief is. Een perspectief van waaruit jij jezelf echt wel mag zijn, zonder gehinderd te worden door dat personage dat je alsmaar dacht te moeten spelen.

Welk perspectief zou jij aan de School voor Eenzijn willen toevoegen? Stuur een mailtje of sluit je meteen aan bij onze beweging, zodat we de School samen werkelijkheid kunnen laten worden. En ben je nieuwsgierig naar onze eigen ontwikkelde leerweg, geef je dan tijdens onze campagneperiode op tegen het symbolische bedrag van honderd euro (voor een heel weekend of zeven dagen!).