De totem van Fleur: Super Fleur

Mijn totem is een tekening van de krachtige versie van mezelf. De “super” Fleur die alles durft, naar haar gevoel luistert. De toekomstige ik, die vrijheid in het leven ervaart.

Het beeld is deels intuïtief tot stand gekomen. Ik heb haar ooit eens getekend bij de psycholoog. Eerst kreeg ik de opdracht om te tekenen hoe ik mijzelf op dat momenten voelde. Ik zweefde toen ergens boven de grond, ik moet zeggen dat ik van het verdere beeld weinig meer herinner. Vervolgens kreeg ik de opdracht om de Fleur te tekenen die ik wilde zijn. Wat miste ik, wat had ik nodig en waar verlangde ik naar? Ik kreeg een doos krijtjes en een groot wit vel papier. Het moest iets krachtigs zijn, dus koos ik de kleur rood. Ik begon te tekenen en hoorde steeds een stemmetje in mijn hoofd dat het anatomisch wel moest kloppen. Dat het een mooie tekening moest zijn omdat ik een illustrator ben. Maar langzaam aan durfde ik mijn hand op het papier door mijn gevoel te laten leiden en lukte het steeds beter om die (negatieve / commanderende) gedachten los te laten. Dan was het maar niet perfect!  Daar helpt mijn totem mij nu ook aan herinneren. Dat ik én mijn werk niet perfect hoeven te zijn. Ik ben goed zoals ik ben, hier nu, op dit moment.

Het is dus een tekening van de krachtige versie van mijzelf. Ze is vrouwelijk, staat duidelijk, krachtig met beiden benen op de grond, heeft haar beide armen in haar zij, lacht, straalt zelfverzekerdheid uit, mag gezien worden. Ze gaat haar eigen weg. Maakt haar eigen keuzes, handelt naar hoe zij dat wil en luister bovenal naar haar hart. Zorgt dat ik dichtbij mezelf blijf. Ze komt voor zichzelf op en is aanwezig in de ruimte. Een reminder om mijzelf niet weg te cijferen.

Eerst waren haar handen en voeten niet zo donker gekleurd, maar dat klopte niet, het voelde niet goed. Dus pakte ik er meerdere gekleurde krijtjes bij om deze meer te benadrukken. En als ik nu zo naar mijn totem kijk, ontbreekt haar hart nog zie ik. Die zit verstopt onder haar mooie rode jurk.

Dus die ga ik nog tekenen. Want zij helpt mij herinneren dat ik mag luisteren naar mijn hart, die vertelt wat goed voor mij is, altijd. Ik mag daarop vertrouwen.

Toen ik klaar was met het tekenen, vroeg mijn psycholoog mij te gaan zitten. Opeens zag ik haar vanaf een afstandje vanuit mijn stoel. Zij stond middenin de kamer. Torende boven mij uit. Het was best confronterend en emotioneerde mij. “Ik” had dit zelf getekend. Vanuit mijn hart. Zij zat al in mij, alleen verstopt onder allerlei lagen.

Pas geleden kreeg ik de vraag van Sander en René wat mijn totem eigenlijk was?

Zij kwam toen als eerste in mij op. Maar tegelijk met gedachten als, “nee dat is vast niet goed, het moet vast een ding zijn, een dier..”. Dus koos ik voor een mooie bloem, een pioenroos, omdat ik daar zo van houd. Passend bij mijn naam, ik ben gek op bloemen + het is iets wat groeit en tot bloei komt. Maar ik voelde het niet. Een geschikt plaatje vinden lukte mij ook al niet. Ik ben heel visueel ingesteld dus dat is erg belangrijk voor mij. Ondertussen bleef deze tekening van Super Fleur maar in mijn achterhoofd dwalen, ik kon maar niet om haar heen. Toen wist ik het, zij was gewoon het antwoord, mijn totem! Sinds dat ze op papier stond keek al naar haar vlak voordat ik iets spannends moet doen. Ze geeft mij dan kracht, ik kan het! Het komt goed, hoe dan ook.

In Totem Stories vertellen deelnemers aan de trajecten van Flaming Crane over het vinden van hun totemdier of -symbool. Wil jij ook jouw totem vinden? Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen we je graag hoe wij je hier bij kunnen helpen. Druk op onderstaande knop om een belafspraak in te plannen.