De totem van Sander: the rising of Master Crane

In Den Haag is een kraanvogel gespot van één meter negenentachtig. “Er was iets vreemds mee aan de hand,” zegt de 43 jarige Haagse vogelspotter die hem in het Westduinpark rond zonsondergang zijn vleugels zag spreiden. “Hij spreidde zijn vleugels namelijk niet helemaal, wat niet gebruikelijk is voor de kraanvogel.”

Die kraanvogel ben ik. En die Haagse vogelspotter is een fanatieke mede Tai Chi beoefenaar. Hij vroeg: “Sander, mag ik jou iets zeggen over hoe jij de vorm doet?” (de sequentie aan Tai Chi bewegingen)

“Nou ja”, zeg ik aarzelend, “opbouwende kritiek is altijd welkom.”
“Hoe lang ben jij?”
“Een meter negenentachtig”
“Juist. Bedenk dat jouw leraren en de meeste leerlingen een stuk kleiner zijn dan jij. De grootte van jouw bewegingen moet je niet afstemmen op die van hen. Neem je eigen ruimte in, die bij jouw lichaamsgrootte past. Neem bijvoorbeeld ‘De Kraanvogel spreidt zijn vleugels’,” en hij doet de beweging en pose voor. “Stel je voor: een fucking kraanvogel van één meter negenentachtig. Dat is gewoon indrukwekkend man!”

Ik fietste nog wat twijfelachtig weg maar langzaam begon het tot me door te dringen.

Ik ben een focking kraanvogel van één meter negenentachtig!

Master Crane – The art of living

Op basis van bovenstaande verhaal heb ik mezelf omgedoopt tot Master Crane, levenskunstenaar.

Deze naam zegt veel over zowel mijn kern als mijn aspiraties. Denkend aan het beeld van de kraanvogel geeft mij telkens het besef dat ik niet alleen mag zijn wie ik ben maar ook de ruimte in mag nemen die bij mijn grootte past. Tegelijk met mijn totem vond ik ook de volgende Power Words:

Ik doe waar ik zin in heb en help daarmee anderen. Anderen helpen mij zodat ik kan doen waar ik zin in heb.

Master Crane is voor mij de belichaming van iets dat tegelijkertijd over mij als niet over mij gaat. Het is de ultieme rol die ik op dit moment in mijn leven op me wil nemen. Het is mijn wijze van uiting geven aan onze universele kern van Eenzijn. Zoals de Hindoeïstische god Brahma vele verschijningsvormen kent zo kent mijn hogere ik die ook. Master Crane is de uiting die mij vleugels geeft en er kan zijn voor anderen.

De spanwijdte van die vleugels kan beangstigend zijn. Deze angst zit echter niet in de vleugels maar in de perceptie van degene die de vleugels aanschouwt. Hoogvliegers zijn een zeldzaam soort en wat de boer niet kent dat vreet hij niet.

Toch zijn het juist de exoten die ons iets te leren hebben. Ze leren hoe het anders kan, ze bieden je een nieuw perspectief. Als je hier open voor staat, kan het zomaar gebeuren dat je weer in beweging komt. Alleen dit keer ga je bewegen vanuit jouw kern… vanuit jouw totem! En daarmee krijg je steeds meer schijt aan wat anderen van je denken!

‘Je kunt jezelf toch niet meester verklaren.’
‘Je kunt toch je totem niet ontlenen aan een tekenfilmfiguur.’

‘Je kunt toch niet pretenderen dat jij mensen de kunst van het leven kan bijbrengen.’

O nee?

Deze met krachttermen rondslingerende fucking kraanvogel van één meter negenentachtig kan doen waar hij zin in heeft.

Dat heet Vertrouwen met de hoofdletter V:

Les één van Master Crane!

In Totem Stories vertellen deelnemers aan de trajecten van Flaming Crane over het vinden van hun totemdier of -symbool. Wil jij ook jouw totem vinden? Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen we je graag hoe wij je hier bij kunnen helpen. Druk op onderstaande knop om een belafspraak in te plannen.